περί ενοικίων το ανάγνωσμα ..συνέχεια

Γιώργος Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – μέλος της «mental Group Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου μας,  εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος  και  πρώην καθηγητής ΤΕΙ.

e-mail: g.christopoulos@mental.gr

 

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΟΙΚ: Αποζημίωση εκμισθωτών Απριλίου – Μαίου 2021 και λοιπές εκκρεμότητες.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ. Τόσο από τον ίδιο, όσο και με δελτίου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι και για τις μειώσεις ενοικίων του μηνός Απριλίου θα τηρηθεί η ίδια διαδικασία της προκαταβολής της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως και για το μήνα Μάρτιο.

Τη δημοσίευση των ΚΑΔ Μαίου 2021 και την προκαταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαίου 2021 ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την ΑΑΔΕ, υπενθυμίζοντας τις υφιστάμενες εκκρεμότητες στο θέμα αυτό.

Παράλληλα ζήτησε παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λύσης των ανενεργών μισθώσεων και επανέφερε το αίτημά της οι απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ, όταν ο μισθωτής δεν είναι δικαιούχος μείωσης, να περιέχουν την αυτονόητη υπενθύμιση ότι αυτός οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα, καθόσον, πέραν του ότι θα αποφευχθούν οι δικαστικές αντιδικίες, η άρνηση της διοίκησης να το πράξει αφήνει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους, ενώ η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή

Ενταύθα                                                                                                                                            Αθήνα, 9.5.2021

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση εκμισθωτών Απριλίου – Μαίου 2021 και λοιπές εκκρεμότητες.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, κ. Διοικητά,

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας στα 10 θέματα που σας θέσαμε λεπτομερώς με την από 25.4.2021 επιστολή μας, σχετικά με τη διαδικασία μείωσης μισθωμάτων και αποζημίωσης των εκμισθωτών, και εν όψει και του διαφαινόμενου τερματισμού της αναγκαστικής μείωσης μισθωμάτων, σας παρακαλούμε για τα εξής:

1.           Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ μειώσεων μισθωμάτων μηνός Μαίου, και οι αποζημιώσεις εκμισθωτών των μηνών Απριλίου και Μαίου να προκαταβληθούν βάσει των δηλώσεων του μηνός Μαρτίου, για όσες κατηγορίες μισθώσεων ισχύει μείωση μισθώματος κατά τους αντίστοιχους μήνες.

2.           Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να ανοίξει εν συνεχεία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλης της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και Μαρτίου 2021.

3.           Να ανακοινωθεί επιτέλους η τελική λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

4.           Να δοθεί παράταση για τη δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων μέχρι την έναρξη και κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

5.           Τέλος επανερχόμαστε στο αίτημά μας στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ με τις οποίες αυτή κρίνει ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.», να προστίθεται και ότι: «Ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος.». Με την ρητή αυτή προσθήκη που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, θα αντιμετωπιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από μερίδα των ενοικιαστών που έκαναν μονομερείς μειώσεις ενοικίων, είτε δηλώνοντας ότι δήθεν είναι πληττόμενοι, είτε εντελώς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα, και οι δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν από την ΑΑΔΕ, θα αποφευχθούν οι αμφισβητήσεις και οι δικαστικές αντιδικίες και θα δρομολογηθεί η καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων. Τέλος η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα, ενώ αντίθετα  η άρνησή σας για το αυτονόητο, θα αφήσει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους.

 

Με εξαιρετική εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                 Ο ειδικός Σύμβουλος                      Ο Γεν. Γραμματεύς

Στράτος Ι. Παραδιάς                      Γιώργος Χριστόπουλος                  Τάσος Γ. Βάππας

Δικηγόρος Α.Π.-Πρόεδρος UIPI     Φοροτεχνικός -Συγγραφέας         Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.

 

Παρακάτω το σχετικό βίντεο με την παρέμβαση του κ. Χριστόπουλου για το θέμα στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά :