Α. Γεωργιάδης: Ετοιμάζουμε άμεσα νομοσχέδιο – Μέσα στις ρυθμίσεις θα μετατρέπουμε σε αναλογική την κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους ( Τι ζήτησαν στην συνομιλία του Υπουργού με τον Γιώργο Αυτιά ο Γιώργος Χριστόπουλος και ο Βαγγέλης Αμπελιώτης για τους Λ/Φ)

 

Σημεία από την τηλεφωνική παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεφωνική παρέμβασή του σήμερα, Κυριακή 2 Ιουλίου, στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ, ανέφερε τα εξής:

Για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο:
«Η παρέμβασή μας ήταν άμεση. Ωστόσο δεν βεβαιώνεται εύκολα καθώς ο εργαζόμενος υποστήριξε την πρακτική της επιχείρησης. Σε καμία περίπτωση αυτή δεν είναι εικόνα αξιοπρεπούς εργασίας. Δεν θα έχω την παραμικρή ανοχή σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Η εντολή στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι να είναι παντού και να ενταθούν οι έλεγχοι».

Για το περιστατικό με τον μάγειρα στην Κρήτη:
«Η παρέμβασή μας στο περιστατικό με τον αδήλωτο μάγειρα σε επιχείρηση στην Κρήτη, ο οποίος είχε ένα ατύχημα, ήταν άμεση και είχε αποτέλεσμα. Ο ιδιοκτήτης προχώρησε στην πρόσληψή του, πλήρωσε άμεσα όλα τα χρωστούμενα στον υπάλληλο, τα ένσημά του στον ΕΦΚΑ και το πρόστιμο και επίσης, ανέλαβε όλα τα έξοδα θεραπείας. Όλα αυτά μετά από παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας».

Για το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας:
«Ετοιμάζουμε άμεσα νομοσχέδιο. Θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μέσα στις ρυθμίσεις, θα μετατρέπουμε σε αναλογική την κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Όπως είναι σήμερα το σύστημα, ανεξαρτήτως του ποσού που λαμβάνει κάποιος συνταξιούχος από την εργασία που κάνει, χάνει αυτόματα το 30% της συντάξεώς του. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν πρέπει να τιμωρείται ένας συνταξιούχος που για κάποιον λόγο χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται. Το μέτρο δεν πρέπει να είναι τιμωρητικό. Αυτό που ισχύει τώρα με τη ρύθμιση Κατρούγκαλου είναι μια ποινή, τους απαγορεύει να εργάζονται και άρα, ευνοεί τη μαύρη εργασία».

«Θα έχουμε και άλλες θετικές εκπλήξεις στο πρώτο μας νομοσχέδιο. Θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά: θέλουμε φιλική πολιτική προς τις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων θα είναι για εμάς ιερό ευαγγέλιο».

«Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο. Η οικονομία πηγαίνει καλά, πηγαίνει πολύ καλύτερα των προβλέψεων, άρα θα έχουμε και τις αυξήσεις που πρέπει να έχουμε στις συντάξεις».

Για την πορεία της ανεργίας:
«Η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό της από το 2009, όμως έχουμε ακόμα πολύ μεγάλο δρόμο. Πρέπει να πέσει κάτω από το 10% σε μέσο όρο, γιατί μόνο τότε θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που σήμερα δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες αν δεν πέσει κάτω από το 10%».

Για την εκταμίευση δανείων για στέγη στους νέους:
«Από την πρώτη εβδομάδα της νέας μου υπουργικής θητείας, καταφέραμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες και να εκταμιεύσουμε τα πρώτα δάνεια. Όλοι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών να γνωρίζουν πως τα χρήματα μπαίνουν πλέον στους λογαριασμούς. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η στεγαστική πολιτική για τους νέους μπαίνει στον πυρήνα της πολιτικής μας».

Για τα νέα του καθήκοντα στο Υπουργείο Εργασίας:
«Ανέλαβα άλλη μια δύσκολη αποστολή. Είναι μεγάλη μου τιμή που ασχολούμαι με αυτό το χαρτοφυλάκιο, του οποίου οι πολιτικές επηρεάζουν τις ζωές των συμπολιτών μου. Νιώθω πολύ ευτυχής, αλλά και πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης. Δεν υπάρχει μέρα που δεν πηγαίνω στο υπουργείο, ακόμα και εχθές ήμουν, προκειμένου να ενημερωθώ σωστά για να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επιχειρήσεις, τα οποία πρέπει να τα ελαφρύνουμε».

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ:
«Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει τον βηματισμό της».

Ολόκληρη η τηλεφωνική παρέμβαση στο ακόλουθο link: