Γιώργος Χριστόπουλος : Τα κρίσιμα θέματα που συζητήσαμε με τον υπ. Οικονομικών κο Χρήστο Σταϊκούρα

Στην εκπομπή «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» του κόμβου TAXHEAVEN, ήταν καλεσμένος ο υπ. Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη για πολλά θέματα στον συνάδελφο και συνεργάτη του κόμβου κο Γιώργο Χριστόπουλο.

Ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν:

→ Το φετινό άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων – Προσπάθεια με τους φορείς να ανοίξει το σύστημα το Μάρτιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά, “Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι.”

→ Ο ρόλος του λογιστή και τοποθέτηση για τους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται.
→ Αντιμετώπιση της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.

→ Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα όπως και αναφορά των σημερινών ανακοινωθέντων. «Δεν τίθεται σε κίνδυνο το αποθεματικό του 2022 για την πανδημία»

→ Για το ΦΠΑ έγινε «άσκηση» μείωσής του σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά και διαπιστώθηκε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και θα επαναξιολογηθεί μελλοντικά ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

→ «Ψάχνουμε το δημοσιονομικό χώρο για μονιμοποίηση των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για μετά το 2022»

→ myDATA: Θα συνεχιστεί η μη επιβολή κυρώσεων ωστόσο απαιτείται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα για την επιτυχία της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης ενώ ανέφερε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες αξιοποιώντας την ευελιξία του 2021, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει υποχρεωτικότητα.

→ Για τα όρια υπογραφής των λογιστών-φοροτεχνικών είναι ένα θέμα που θα συζητήσει με τον Υφυπουργό Α. Βεσυρόπουλο.

Δείτε τη συνέντευξη στο σχετικό video στο παρακάτω link :

 

*Δείτε σχετικά για τα βιβλία του Γιώργου Χριστόπουλου:  «Για 5η συνεχή χρονιά κυκλοφορούν τα βιβλία μου «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Ι και ΙΙ – Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα 2021»

* Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία.  Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group  Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ.

e-mail: g.christopoulos@mental.gr