Γιώργος Χριστόπουλος στο Διάλογοι με πρόσωπα: Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρο Πρωτοψάλτη. Δείτε τις προτάσεις για τον Λ/Φ που δεσμεύθηκε.

 

Σημαντικές προτάσεις για θέματα που απασχολούν τον Λογιστή – Φοροτεχνικό όσον αφορά τη συνεργασία με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε «ευήκοα ώτα».

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Γιώργο Χριστόπουλο ο κος Πρωτοψάλτης  μιλάει για τη δημιουργία «ενός δίαυλου επικοινωνίας της ΠΟΦΕΕ και του κλάδου σε επιτελικό επίπεδο για την επίλυση πολλών θεμάτων που απασχολούν τον Λογιστή- Φοροτεχνικό όσον αφορά τη συνεργασία του με την ΔΥΠΑ, για λογαριασμό των πελατών του. Εδώ θα είμαστε (τόνισε με έμφαση) και θα αναμένουμε τις προτάσεις. Αλλά και όσες προτάσεις έχετε  για βελτίωση προγραμμάτων είτε το ΛΑΕΚ, είτε οτιδήποτε άλλο για να έχουμε ένα γόνιμο διάλογο».

«..Να κάνουμε αυτά που είπαμε να μη μείνουμε σε λόγια να τα ξαναπούμε σύντομα  και από εκεί και πέρα να ξέρουν όλοι ότι η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συζητήσεις  και διάλογο» κατέληξε ο Διοικητής.

Για να κλείσει τη συζήτηση ο Γιώργος Χριστόπουλος πρόσθεσε: «..στη λογική μου πάντα παραμένει η ΠΟΦΕΕ. Παρακολουθώ από κοντά καθώς υπήρξα συνεργάτης για πολλά χρόνια ως μέλος του ΔΣ. Είχα την αρμοδιότητα του γραφείου τύπου. Έβαλα σήμερα στο προσκήνιο τη συνεργασία σας με την ΠΟΦΕΕ,  βεβαίως και το Οικονομικό Επιμελητήριο ο κος Κόλλιας. Αγαπητοί συνάδελφοι νομίζω ότι ο Διοικητής κος Πρωτοψάλτης έβαλε «επί τον τύπον των ήλων» απάντησε και στα δύσκολα ερωτήματα. Όχι μόνο στη δια λειτουργικότητα των εφαρμογών. Μίλησε για τα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, και δυσκολίες που συναντούν οι Λογιστές που δεν τους απαντούν εύκολα, ή δεν γνωρίζουν. Συχνά το μοτίβο «πήγαινε στο λογιστή σου αυτός ξέρει…» κλπ.   …μένουμε και κρατάμε αυτή την θετική διάθεση, γιατί είναι αποτελεσματικός ο Διοικητής καθώς έχει την εμπειρία και τη θεωρητική και της πράξης και νομίζω ότι θεμελιώνουμε μία νέα κομβική αμφίδρομη συνεργασία ως κλάδος για να δώσουμε αποτελεσματικότερη αυτή την πληροφόρηση, αποτελεσματικότερη αυτή τη συνεργασία για το καλό και της προσωπικής αποτελεσματικής δουλειάς  του λογιστή με την ΔΥΠΑ αλλά κυρίως για χάρη και λογαριασμό του πελάτη που είναι η επιχείρηση, ο εργοδότης,  ο άνεργος κλπ

Ο κόμβος μας συνεχίζει την προσπάθειά του για σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων:

Αφουγκραζόμενος την ανησυχία του κλάδου για τις εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμά μας, επανήλθε στις προγραμματισμένες συζητήσεις μέσα από την εκπομπή «Διάλογοι με Πρόσωπα», με θεσμικά όργανα του κλάδου.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν διακόψουμε για τον Αύγουστο, στην τελευταία εκπομπή, έγινε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για «Τα προβλήματα των λογιστών-φοροτεχνικών όπως συζητήθηκαν και τέθηκαν «στο στρογγυλό τραπέζι» με τρεις βουλευτές», και συνομιλητές   από την πλευρά των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Στην προηγούμενη εκπομπή μας ο  Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης  δεν απέφυγε τις  δύσκολες ερωτήσεις μου ακόμη και αν προκλήθηκε να απαντήσει για τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν άλυτα και ακόμη στο γιατί δεν έτυχαν της απαραίτητης κατανόησης από τα αρμόδια Υπουργεία και την Φορολογική Διοίκηση.

Βάλαμε  «επί τον τύπον των ήλων» στο επίμαχο ζήτημα για τα αίτια που έχουν προκαλέσει εύλογα κόπωση και δικαιολογημένη στέρηση περαιτέρω υπομονής των συναδέλφων Λογιστών-Φοροτεχνικών   στον αντίποδα της σκληρής δοκιμασίας.

Σήμερα όπως προαναφέραμε φιλοξενούμε τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (του γνωστού πρωην ΟΑΕΔ)  κο Σπύρο Πρωτοψάλτη

Μέσα από τη συνέντευξη αυτή, θα διαπιστώσετε ότι δόθηκαν απαντήσεις  αναφορικά με σημαντικά θέματα που αφορούν στο ευρύτατο πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων της ΔΥΠΑ. Είναι δράσεις  που έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να εμπλουτιστεί, να  διευρυνθεί και να αναβαθμιστεί το έργο της,  προς όφελος όλων των πολιτών. Και αυτές τις δράσεις και ιδίως τα προγράμματα απασχόλησης χρειάζεται να γνωρίζουν οι συνάδελφοι στα πλαίσια της συνεργασίας στους με τους πελάτες – επιχειρήσεις, ανέργους κλπ

Θα προσθέταμε σχετικά με τις δράσεις της ΔΥΠΑ, ότι όλες σχεδόν οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της υπό την εγνωσμένη ηγετική ικανότητα του πολύπειρου Διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτη, δίνουν έμφαση στην εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 Μερικά από τα ερωτήματα:

  • Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στον Διοικητή  (που δεν αποφεύγει τα δύσκολα, ακόμη και αν έχει προκληθεί να απαντήσει για δύσκολα ζητήματα), είναι το εξής:
    • Νομοθετικά τι αλλάζει με τη ΔΥΠΑ, σχετικά με τη σχέση πολίτη και ΔΥΠΑ ??
    • Τι αλλάζει νομοθετικά σχετικά με τους ανέργους, τι αλλάζει νομοθετικά θα λέγαμε ακόμη γενικά με τη ΔΥΠΑ σε σχέση με τον ΟΑΕΔ ??

==============================================================

  • Με τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και με τα μέσα που της προσφέρει ο νόμος «Δουλειές Ξανά», η ΔΥΠΑ γίνεται κεντρικός πυλώνας της δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής για την Κατάρτιση στη χώρα μας.

Μιλάτε για καινοτόμα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης «νέας γενιάς».

Θα θέλατε να ξεκινήσουμε με αυτά τα δεδομένα και πως πρακτικά αφουγκραζόσαστε  τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, των ανέργων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ??

==============================================================

  • Γνωρίζουμε όλοι κε Διοικητά ότι σημαντικό πεδίο δραστηριοποίησης του ΟΑΕΔ τώρα ΔΥΠΑ), είναι τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού. Και ότι μέσα από αυτά, ο Οργανισμός επιδιώκει τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του Εργατικού Δυναμικού και των οικογενειών του.

Παράλληλα, μέσα από στοχευμένες δράσεις και παροχές η ΔΥΠΑ ενισχύει συγκεκριμένες πτυχές της διαβίωσης των πολιτών όπως είναι η μητρότητα, η προσχολική αγωγή, η στεγαστική προστασία, οι σπουδές παράλληλα με απασχόληση και άλλα.

Πέστε μας πρακτικά μερικά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής

==============================================================

  • Απέναντι σε όλα όσα μας εξιστορήσατε κε Διοικητά βρίσκεται ο Λογιστής/φοροτεχνικός. Πως βλέπετε το ρόλο του Λ/Φ και πως μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη συνεργασία της ΔΥΠΑ μαζί του ??

==============================================================

  • Πάμε σε ένα άλλο θέμα κε Διοικητά. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού έδειξε ότι η κατάρτιση και η εμπειρία των επαγγελματιών Λ/Φ του κλάδου μας, συνέβαλαν ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τις αλλαγές και να προσαρμόζονται στις καταστάσεις με ευελιξία και αποφασιστικότητα.

Ερώτημα: Με δεδομένα αυτά και με το γεγονός ότι με την εξέλιξη της οικονομίας συνδυαστικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μοχλό στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας, πως βλέπεις το μέλλον του επαγγέλματος μας ??

Πιστεύεις ο ρόλος του λογιστή θα αναβαθμιστεί επι τα βελτίω ??

Δείτε τι επισημαίνει εδώ ο Διοικητής.

==============================================================

  • Τι θα μπορούν να προσέχουν οι Λ/Φ και πως μπορούν να ενημερώνονται πληρέστερα για τα προγράμματα της λεγόμενης Εργαλειοθήκης Εργοδότη/επιχείρηση ?? Για τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΔΥΠΑ για Επιχειρήσεις και Εργοδότες ??

Εντυπωσιακή η ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ- μας ξεναγεί ο Διοικητής

Ο Διοικητής όπως θα δείτε μας ξενάγησε στην νέα  ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ, η οποία ομολογουμένως είναι αρκετά χρηστική και δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε

==============================================================

   Η δέσμευση του Διοικητή:

 Θα μπορούσαμε κε Διοικητά  να σκεφθούμε μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ και των θεσμικών οργάνων του κλάδου των Λ/Φ ??

Για παράδειγμα μιας ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), η οποία όπως γνωρίζετε έχει πενήντα και πλέον Ενώσεις σε ολους του Νομούς της Χώρας, ή μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Εδώ ήταν και ο πιο κομβικός στόχος της συνέντευξης μας

Όπως αναφέραμε στη αρχή ο κος Πρωτοψάλτης  μιλάει για τη δημιουργία «ενός δίαυλου επικοινωνίας της ΠΟΦΕΕ και του κλάδου σε επιτελικό επίπεδο για την επίλυση πολλών θεμάτων που απασχολούν τον Λογιστή- Φοροτεχνικό όσον αφορά τη συνεργασία του με την ΔΥΠΑ, για λογαριασμό των πελατών του. Εδώ θα είμαστε (τόνισε με έμφαση) και θα αναμένουμε τις προτάσεις. Αλλά και όσες προτάσεις έχετε  για βελτίωση προγραμμάτων είτε το ΛΑΕΚ, είτε οτιδήποτε άλλο για να έχουμε ένα γόνιμο διάλογο».

«..Να κάνουμε αυτά που είπαμε να μη μείνουμε σε λόγια να τα ξαναπούμε σύντομα  και από εκεί και πέρα να ξέρουν όλοι ότι η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συζητήσεις  και διάλογο» κατέληξε ο Διοικητής.

 ==============================================================

  Για τα προγράμματα ΛΑΕΚ

Νωρίτερα ύστερα από επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, Βασίλη Καμπάνη, τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Χριστοφοράκη και το μέλος του ΔΣ και υπεύθυνο τύπου και δημοσίων σχέσεων Δημήτρη Τσαμόπουλο, είχα ζητήσει να θίξουμε στον Διοικητή το ζήτημα με τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Ομοσπονδία στα προγράμματα ΛΑΕΚ που υλοποιούν οι Ενώσεις.

Το σημείωμα που μου έστειλε η γραμματεία, μετέφερα στον Διοικητή, καθώς  «τα προγράμματα ΛΑΕΚ είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων των λογιστικών γραφείων που είναι μέλη των Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας (που στην περίπτωση μας δεν υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά αναλαμβάνει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται από την σχετική εγκύκλιο).

 Άλλα θέματα από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στη συζήτηση με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, παρενέβαλα και όσα ερωτήματα και προβλήματα

μου είχε στείλει ο Πρόεδρος και καλός συνάδελφος Νίκος Τσουκαλάς, όπως

«…οι λογιστές που δίνουμε την μάχη της καθημερινότητας να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα να μας δίνει απάντησεις στα ερωτήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή των εγκυκλίων. Το 1555 μας παραπέμπει σταθερά στα τοπικά υποκαταστήματα , που και αυτοί δηλώνουν αναρμόδιοι….»

Όλα αυτά στο video που ακολουθεί:

 

 

 

 

* Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία.  Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group  Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ.

e-mail: g.christopoulos@mental.gr