Γιώργος Χριστόπουλος: Αυξήσεις φέρνει η μείωση των εισφορών

Αγαπητοί φίλοι σημειώστε ότι η έγκριτη «Καθημερινή» της Κυριακής (12/9) φιλοξένησε ένα άρθρο μου όπου αναλύω ένα προσφιλές σε όλους μας θέμα ( τις επιπτώσεις στο «μη μισθολογικό κόστος», την λεγόμενη «φόρο-ασφαλιστική σφήνα» (tax wedge), από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η «φορο- ασφαλιστική σφήνα» (tax wedge), δηλαδή το τι τελικά κοστίζει στην επιχείρηση συνολικά ο εργαζόμενος και το τι αυτός εισπράττει καθαρά (ως διαθέσιμο εισόδημα), είναι αδικαιολόγητα υψηλή στην Ελλάδα.
Ανέρχεται στο 38,4%, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 30,8%, γεγονός για το οποίο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του έχει θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα την παραπέρα ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών. Με πίνακες κάνω τους υπολογισμούς για την ωφέλεια στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Οι πίνακες με κλιμάκωση εισοδημάτων και ιδίως οι τρεις επιδράσεις ( μείωση εισαγωγικού συντελεστή, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών). Ενδιαφέρον έχει ο 2ος πίνακας των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο μου στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

 

 

*Δείτε σχετικά για τα βιβλία του Γιώργου Χριστόπουλου:  «Για 5η συνεχή χρονιά κυκλοφορούν τα βιβλία μου «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Ι και ΙΙ – Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα 2021»

* Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία.  Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group  Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ.

e-mail: g.christopoulos@mental.gr