Γιώργος Χριστόπουλος: «Διάλογοι με ΠΡΟΣΩΠΑ»: συζητάμε με το Δ.Σ της ΕΦΕΕΑ και για τους στόχους στο νέο έτος – επι τάπητος τα καίρια θέματα
Ο κόμβος μας συνεχίζει την προσπάθεια για σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων.
Αφουγκραζόμενοι την ανησυχία του κλάδου για τις εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμά μας, συνεχίζουμε τις προγραμματισμένες συζητήσεις μέσα από την εκπομπή «Διάλογοι με Πρόσωπα», που επιμελείται και παρουσιάζει ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Γιώργος Χριστόπουλος
Καθώς ένας χρόνος έφυγε…και σε έναν άλλο ανοίξαμε την πόρτα…είπαμε να τον κοιτάξουμε κατάματα, θετικά και καλοσυνάτα. Γιατί και για το 2023 θέτουμε πάλι στόχους για ένα νέο ξεκίνημα, αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που μας πλήγωσαν και μας εγκλώβισαν στις δυσκολίες της καθημερινότητας….
Εκτίμηση της κατάστασης:
Πολλά ερωτηματικά, δημιουργούν οι κίνδυνοι από τα απειλητικά μέτωπα και τις τρέχουσες καταστάσεις (εξωγενείς αιτίες πληθωρισμού και ακρίβειας, ενεργειακή κρίση). Τοπίο που διαμορφώθηκε λόγω της παγκόσμιας κρίσης μετά τον covid και τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλα αυτά στενεύουν τα περιθώρια των επιχειρήσεων και επιδρούν καίρια και στη δική μας δουλειά, καθώς δεν αρνείται κανείς τα πράγματα «δεν είναι ειδυλλιακά» με δεδομένο το τοπίο που προαναφέραμε.
Ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού έδειξε ότι η κατάρτιση και η εμπειρία των επαγγελματιών Λ/Φ του κλάδου μας, συνέβαλαν ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται όλες αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και να προσαρμόζονται στις καταστάσεις με ευελιξία και αποφασιστικότητα.
Με αυτά τα δεδομένα και με το γεγονός ότι με την εξέλιξη της οικονομίας συνδυαστικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μοχλό (?) στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας, γίνεται καίριο όσο ποτέ άλλοτε το ερώτημα για το μέλλον του επαγγέλματος μας και τον ρόλο του Λογιστή- Φοροτεχνικού.
Σήμερα στην πρώτη εκπομπή του χρόνου αρχίζοντας τη νέα σειρά «Η ΠΟΦΕΕ και οι Ενώσεις της», φιλοξενήσαμε την ΕΦΕΕΑ. Τον Προέδρο του ΔΣ Νίκο Κούβαρη και τα μέλη Γενικό Γραμματέα Παύλο Αποστόλου, την αντιπρόεδρο Τασούλα Αναστασίου, την Ιωάννα Μπινιάκου, τον Βασίλη Βασιλειάδη, τον Απόστολο Ντάλλα, τον Δημήτρη Ίσαρη, τον Νίκο Χατζηδάκη και τον Δημήτρη Καρπούζο.
Μέσα από τη συνέντευξη αυτή, θα διαπιστώσετε ότι δόθηκαν απαντήσεις αναφορικά με τα πλέον «καυτά» ζητήματα του κλάδου και σημαντικά θέματα που είναι γνωστά και εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα που γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν προς την φορολογική διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς:
Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι:
Η συζήτηση που θεωρούμε χρήσιμο και αναγκαίο επίσης να την παρακολουθήσουν οι συνάδελφοι, αποκωδικοποιεί τα πολλά υπομνήματα των δίκαιων αιτημάτων, ένα προς ένα των θεσμικών οργανώσεων του κλάδου, που περιέχουν κομβικές θέσεις και παρεμβάσεις όχι συντεχνιακού χαρακτήρα, αλλά για να γίνεται αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη η δουλειά μας και οι υποχρεώσεις μας πάνω στο ευρύ πλαίσιο του νομοθέτη που ρυθμίζει τα του επαγγέλματος του Λ/Φ, με αιχμή τη διάταξη της εισηγητικής έκθεσης του άρθρου 17 του ν. 3842/2010, όπου στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος και των δημοσίων εσόδων, έχει προσδιορίσει ως κομβικό το ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού.
- Ασθένεια του Λ/Φ: Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της σοβαρής ασθένειας του Λογιστή επιχείρησης. Νομοθετική βελτίωση της διάταξης ώστε να προβλέπει γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών:
Θέσπιση προνοιακών μέτρων για τις αυτοαπασχολούμενες συναδέλφισες, δικαίωμα σε άδεια τοκετού, δικαίωμα σε άδεια λοχείας, κ.α
- Το επίμαχο ζήτημα myDATA (εκτίμηση της κατάστασης και προτάσεις)
- Μηδενισμός των υφιστάμενων ορίων κύκλου εργασιών, για υπογραφή από Λογιστή-Φοροτεχνικό:
Όπως προβλέπουν οι νεότερες διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4308/2014 για τα ΕΛΠ. Είναι αδιανόητο ένα εγχείρημα όπως το my DATA που έχει ως βασικό σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και να αφήνει τέτοια «παραθυράκια» και «γραμμές», αφήνοντας εκτός το 67% περίπου της αγοράς.
- Λογιστικά Γραφεία: μόνο από Λογιστές και Λογιστικά γραφεία από εταιρείες: να είναι Λογιστές όλοι οι εταίροι:
Να πάψει η παρανομία να ανοίγουν λογιστικά γραφεία χωρίς την προσκόμιση επαγγελματικής ταυτότητας από το ΟΕΕ. Ένα θέμα που έχουμε πολυσυζητήσει με το ΟΕΕ,
- Έναρξη και λήξη υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος:
Να λείψει ο «γολγοθάς» του κλάδου στο πονεμένο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Να ανοίγει στην ώρα της η εφαρμογή και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα για όλη την περίοδο που προβλέπει ο ΚΦΕ.
Να ανεβαίνουν έγκαιρα οι βεβαιώσεις από τους φορείς και τα ταμεία για την ηλεκτρονική προ-συμπλήρωση των δηλώσεων
- Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες και υπηρεσίες που παρέχει ο Λογιστής – Φοροτεχνικός (τόσο για εξωλογιστικές, στα πλαίσια κοινωνικών μέτρων μέσω πλατφορµών, κλπ., όσο και για τις προβλεπόμενες στην άδειά του από το ΠΔ340/1998 και άλλες σχετικές διατάξεις),
- Πρόστιμα: (κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων, τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα).
- Συντονισμός του χρόνου λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων και θεσμοθέτηση ειδικής συμβουλευτικής «ομάδας παρατηρητηρίου» από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.
- Θεσμοθέτηση με Υπουργική Απόφαση σε εισήγηση και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κοινής διαρκούς επιτροπής από στελέχη της ΑΑΔΕ – Υπ. Οικονομικών, του ΟΕΕ και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Ενώσεων της.
- Όλα τα στοιχεία σε μία μόνο ηλεκτρονική πύλη:
Να γίνεται μια φορά υποβολή στο ΓΕΜΗ και από εκεί να τα αντλούν οι άλλες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου (τράπεζες- στατιστική υπηρεσία κ.λ.π.)
Έτσι θα γίνει πράξη η εξαγγελία για υλοποίηση της αρχής «Μόνο Άπαξ».
- Ανεξαρτητοποίηση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του χωρίς πιέσεις και επηρεασμούς προς το συμφέρον όλων μας.
- Ορθή νομοθέτηση και σαφείς αποφάσεις και εγκύκλιοι οδηγίες με πρακτικά παραδείγματα όταν αφορούν και εφαρμογές.
Τα καίρια ερωτήματα
Όπως θα δείτε παρακολουθώντας το video, τα θέματα αυτά βάλαμε στην ατζέντα της συζήτησης μας με μερικά καίρια ερωτήματα:
Δίνω πρώτα το λόγο σε σένα Πρόεδρε να απευθυνθείς στο δικό μας ακροατήριο.
1ο Ερώτημα: Προς τον Πρόεδρο Νίκο Κούβαρη
Λέμε και ξαναλέμε ότι το 95% των δηλωτικών υποχρεώσεων φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων που εξαρτούν τα φορολογικά έσοδα περνούν μέσα από τα Λογιστικά – Φοροτεχνικά γραφεία.
Ότι ο κλάδος στάθηκε αρωγός εδώ και τρία χρόνια, στην υλοποίηση όλων των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων από την πανδημία που έλαβε η Κυβέρνηση και στη συνέχεια από την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, Συντάχθηκε στο πλευρό και στον αγώνα της πολιτείας για να σταθεί όρθια η οικονομία και η κοινωνία. Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα στήριξης. Και πανθομολογουμένως έδωσε μάχη νυχθημερόν μέσα από τις αλλεπάλληλες πλατφόρμες με την πρωτοφανή πίεση των προθεσμιών.
Αφού λοιπόν όλα αυτά δεν προκρίνονται ούτε αντιμετωπίζονται με τον προσήκοντα σεβασμό από την αρμόδια πολιτική ηγεσία και δεν αποτιμώνται στην πράξη με επίλυση έστω και μερικών από την ατζέντα των θεμάτων του κλάδου, πως σκέφτεται η ΕΦΕΕΑ τη στρατηγική από δω και πέρα και καθώς είμαστε ήδη στον πρώτο μήνα του 2023?? Τι λέμε εδώ αγαπητέ πρόεδρε Νίκο ως εισαγωγή??
2ο ερώτημα: Προς τον Γενικό Γραμματέα Παύλο Αποστόλου
Πολλοί αντιπρόσωποι στη ΓΣ της ΠΟΦΕΕ άσκησαν κριτική ότι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα πολλά από τα «καυτά» ζητήματα του κλάδου που γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν προς την φορολογική διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς, από την ΠΟΦΕΕ και άλλους φορείς του κλάδου και το ΟΕΕ. Θέλεις αγαπητέ Παύλε να επαναλάβεις για χάρη των συναδέλφων που ασφαλώς δεν γνωρίζουν τα πως και τα γιατί και θα ήθελαν να ακούσουν βασικές και κομβικές παρεμβάσεις που κάνατε ως ΕΦΕΕΑ στη ΓΣ?? (αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου)
3ο ερώτημα: Προς τον Απόστολο Ντάλλα
Αγαπητέ Απόστολε, έχουμε ένα οξύμωρο με δύο ασύμβατες όψεις. Από τη μία ο ρόλος του λογιστή παρομοιάστηκε με αυτόν των γιατρών και νοσηλευτών και στα λόγια πήρε τα εύσημα, γιατί με την εξέλιξη της οικονομίας και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με την βίαιη έφοδο της ψηφιοποίησης,
Από την άλλη πλευρά είναι «κοινό μυστικό» ότι στην ουσία και στην πράξη ο Λογιστής – Φοροτεχνικός παραμένει θύμα του καθήκοντος και της υπευθυνότητας, περιμένοντας με αγανάκτηση να δει που θα φθάσει η ευαισθησία των αρμοδίων, προκειμένου να σκύψουν και να δουν ότι όλα τα απανωτά υπομνήματα και ψηφίσματα που γνωρίζουν οι πάντες ότι δεν περιέχουν συντεχνιακές παραχωρήσεις, ούτε προνομιακές παροχές. Σε αυτό τι λέει ο Απόστολος Ντάλλας ?? (αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου)
4ο ερώτημα: Προς την Αναστασία Αναστασίου
Θέλω να σε προκαλέσω αγαπητή Τασούλα και με μία ακόμη αλήθεια. Τα υπομνήματα συνεχώς και διαχρονικά (που πολλά είναι και ομόφωνα ψηφίσματα θα έλεγα συνελεύσεων και ολομελειών) μιλούν, καταγράφουν και τεκμηριώνουν τα κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα, ως αυτονόητες ανάγκες και νόμιμα εχέγγυα και «εργαλεία» για να κάνει ο Λ/Φ καλύτερα τη δουλειά του, ως «θεματοφύλακας» του δημοσίου συμφέροντος και στυλοβάτης των δημοσίων εσόδων. Αλλά όχι με συνθήκες «σισύφειου μαρτυρίου» και με βλαπτική συνέπεια της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Που θα πάει άλλο από την πλευρά σας ως ΔΣ αυτό το ζήτημα??(αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου)
5ο ερώτημα: Προς τον Δημήτρη Ίσαρη
Ακόμη μία χρονιά ο κλάδος κόντρα στις δυσκολίες και τα θεσμικά προβλήματα του επαγγέλματος και του κλάδου, καθώς και στο 2022 οι ρυθμοί νομοθέτησης ήταν φρενήρεις και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που ενισχύονταν από τη σύγχυση που επικρατούσε. Μια αφορμή μάλιστα είναι ένα σχόλιο στον κόμβο συναδέλφου που μου γράφει: «Όχι δεν είμαι ενάντια στις αλλαγές, αλλά όταν οι αλλαγές έχουν γίνει καθημερινότητα παύουν να είναι αλλαγές, είναι μία διάχυτη αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα, προσωπικά, με εξουθενώνει, με καταρρακώνει, με ισοπεδώνει… και πιστεύω αυτό ισχύει για τον καθένα μας». Τι λέμε εδώ αγαπητέ Δημήτρη?? (αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου)
6ο ερώτημα: Προς τον Βασίλη Βασιλειάδη
Ερωτώ τον Βασίλη Βασιλειάδη: Τι περιμένει ο Λ/Φ ως μέλος πρώτα της ΕΦΕΕΑ και ως συνάδελφος. Τι λέμε στους συναδέλφους που είναι αποστασιοποιημένοι από τη συμμετοχή στα κοινά της θεσμικής εκπροσώπησης του επαγγέλματος και γιατί κατά τη γνώμη σου αγαπητέ Βασίλη μπορεί να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο??(επι πλέον επιλέγει και αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου
7ο ερώτημα: Προς τον Νίκο Χατζηδάκη
Στον Νίκο Χατζηδάκη που συμμετέχει και σε επιτροπές για τον Λογιστή στο ΟΕΕ, θα βάλω ένα ερώτημα που έχει να κάνει με το σκηνικό του κλάδου και τις προκλήσεις.
Αγαπητέ Νίκο, ο κλάδος φαίνεται να είναι σε μια κινητικότητα, με νέα χαρακτηριστικά και με τα θεσμικά όργανα (ΟΕΕ, ΠΟΦΕΕ και Ενώσεις της, ή Σύλλογοι εκτός Ομοσπονδίας) να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, με φόντο όλα τα ανοιχτά θέματα που δεν ξέρω αν έχουν φθάσει με τους κατάλληλους επικοινωνιακούς τρόπους στο οικονομικό επιτελείο και στη φορολογική διοίκηση. Ή αν έχουν φθάσει γιατί δεν έτυχαν της απαραίτητης κατανόησης?? Τι λέει για όλα αυτά ο έμπειρος Νίκος Χατζηδάκης??
(επί πλέον αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου)
8ο ερώτημα: Προς τον Δημήτρη Καρπούζο
Στον Δημήτρη Καρούζο που τον διακρίνει η σχολαστική αναζήτηση το «γιατί – διότι», θα ρωτήσω: Να βάλουμε «επι τον τύπον των ήλων» στο επίμαχο ζήτημα για τα αίτια που έχουν προκαλέσει εύλογα κόπωση και δικαιολογημένη στέρηση περαιτέρω υπομονής των συναδέλφων Λογιστών-Φοροτεχνικών στον αντίποδα της σκληρής δοκιμασίας.
Ακούσαμε βέβαια και τους άλλους συναδέλφους σήμερα. Πως θα τα διαχειριστείτε από δω και πέρα? Θα κινηθείτε σε συνεργασία με την ΠΟΦΕΕ, ή και μόνη της η ΕΦΕΕΑ, όπως ήδη εγκαινιάσατε σημαντικές πρωτοβουλίες, συναντήσεων, και επισκέψεων σε επιμελητήρια, υπουργεία, ΑΑΔΕ κλπ? (επί πλέον αναφέρεται και σε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου)
9ο ερώτημα: Προς τον Νίκο Κούβαρη
Θα σταθώ και στο ζήτημα της «γεφύρωσης» των σχέσεων της ΠΟΦΕΕ με το ΟΕΕ. Είδαμε την πρόθεση του ΟΕΕ και του προέδρου του (του κου Κόλλια), μετά την πρόσκληση να συζητήσει η ΠΟΦΕΕ, να συμπλεύσει πάνω στην ατζέντα για τα βασικά θεσμικά ζητήματα. Στην πράξη τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια και τι περιμένει ο κάθε συνάδελφος να δει χειροπιαστά?? (κάνει και σύνοψη του προγράμματος δράσης της ΕΦΕΕΑ – ομάδες εργασίας και σχεδιασμού δρασεων – επισκέψεις – σεμιναρια κλπ)
Όλα αυτά στο video που ακολουθεί:
* Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία. Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ.
e-mail: g.christopoulos@mental.gr